Choď na obsah Choď na menu
 


Prírodné krásy

 Vysoké Tatry sa nachádzajú na severnej časti Slovenska, na hranici s Poľskom. V roku 1949 boli vyhlásené za prvý národný park na Slovensku (TANAP) a roku 1993 boli spolu s poľskou časťou Tatier vyhlásené organizáciou UNESCO za "Biosférickú rezerváciu Tatry".

Vysoké Tatry vznikli v treťohorách zdvihom žulového masívu nad úroveň terénu a súčasnú podobu nadobudli činnosťou ľadovcov v štvrtohorách. Touto horotvornou činnosťou vznikli charakteristické skalné vrcholy, hlboké ľadovcové doliny, morény a plesá.


K najatraktívnejším miestam pre turistiku patria sprístupnené štíty Kriváň (symbol Slovenska), Rysy, Jahňací štít a ďalšie. Sprístupnený lanovkou je Lomnický štít a s horským vodcom je možné dosiahnuť aj najvyšší vrchol Vysokých Tatier Gerlachovský štít (2655m). V dolinách sa nachádzajú plesá (napr. Štrbské pleso, Skalnaté pleso, Popradské pleso), niektoré z týchto plies sú zaujímavé tým, že takmer počas celého roka sú pokryté ľadom. Vysokotatranské doliny sa vyznačujú najmä veľmi vzácnou vysokohorskou flórou a faunou. 

krivan.jpgstrbske-pleso-vysoke-tatryv.jpggerlach.jpg